Role ve vyjednávání

Vlastníte firmu. Nebo ji řídíte. Nebo zodpovídáte za své podřízené a výsledky. Jste sami. Čím výše jste, tím více sami jste. Všimněte si, jak na vás ostatní rádi delegují nacházení řešení ve složitých podmínkách. A jak na vás samozřejmě rádi delegují rizika.

Pro těžká vyjednávání bychom měli zohlednit několik velmi zásadních principů. Uvědomte si, že všechna rozhodnutí v těžkých vyjednáváních činíte ve vyjednávacím tunelu, kde vidíte jenom jedno řešení na konci. Přitom se řítíte obrovskou rychlostí. Právě proto je zásadní, abyste měli s sebou někoho, kdo bude mít přehled o celém portfoliu vašich rozhodnutí. Nikdy nevyjednáváme sami.

Vždy sestavujeme vyjednávací tým. Na vyjednávání chodíme minimálně ve dvou, jeden vyjednává a druhý kontroluje celý průběh. Sleduje, jestli dodržujeme strategii, má přehled o celém portfoliu našich rozhodnutí a současně s tím nám dává tipy.

V byznysových vyjednáváních se setkávám s tím, že lidé často vyjednávají sami. Myslí si, že to umí dokonale, mají dokonalý přehled, podstupují velké riziko, protože nevidí všechno. Podle statistik nechávají 60 až 70 % finanční hodnoty celé transakce ležet na stole jen kvůli tomu, že vyjednávají sami.

V Asociaci vyjednavačů víme, že když zavedete do svých vyjednávání strukturu a vyjednávací týmy, razantně zvyšujete svou šanci na úspěch. Zkuste tento FBI Business Model vyjednávacího týmu:

Decision Maker: majitel, ředitel, vedoucí, prostě ten kdo rozhoduje. Definuje, co chce a má kompetenci každý výsledek posvětit nebo smést ze stolu. Díky této kompetenci a rozhodovací síle by měl zůstat mimo aktivní vyjednávání. Vrchní velitel ozbrojených sil také neleží v zákopech. Máte mnohem důležitější úkoly: řídit svou firmu a budovat vztahy s Decision Makerem protistrany.

Commander: hlavní stratég vyjednávání. Plánuje celou strategii, řídí vyjednávací tým. Podporuje vyjednavače, ukazuje směr, dává tipy a hlídá, by se mu vyjednavači neutrhly z řetězu. U vyjednávání je osobně, ale nevyjednává. Generál také sleduje celé pole a nebojuje. Trenér není na hřišti a nečutá s míčem. Neměl by přehled o celé situaci.

Negotiator: aktivně vyjednává, je kontaktní osobou pro protistranu. Všechny informace dává on a informace se u něj sbíhají. Zná cíle, zná rámec vyjednávání, zná strategii a dodržuje ji. On je ten, kdo uzavírá finální dohodu, pokud splňuje parametry zadaných cílů.

Expert: Váš odborník. Potřebujete ho pro vyjednání nejlepší možné dohody. Může to být právník, daňař, expert na IT, stavební inženýr… Doporučujeme, aby za Vaši stranu u vyjednávání nebyl. Mohl by být prvním, kdo se tam pohádá.

Opravdu tam musíte být sami? Jen jeden člověk navíc vám razantně pomůže k lepším výsledkům

No items found.
Obdrželi jsme Váš požadavek. Výstupní dokument obdržíte na e-mailovou adresu, skrze kterou se přihlašujete do tohoto portálu.
Něco se při odesílání formuláře pokazilo. Zkuste to znovu.
No items found.
Vyjednávání začíná ve chvíli, kdy protistrana položí první požadavek na stůl.
Vyjednávání je věda. Vyjednávání je životní styl.

Posuňte se jako vyjednavači mílovými kroky

Pošleme vám rozvojovou sadu emailů pro začínající vyjednavače.

Díky! Teď už vám nic neunikne.
Ups. Něco se při odeslání pokazilo.

Dejte svému vyjednávání řád

Schopnosti se pilují zejména tím, že je zkoušíte – naše akce jsou maximálně prakticky založeny a zveme na ně vyjednávací špičky z celého světa.

Nejbližší akce pro veřejnost